Γιάννης Σταυρόπουλος

Η μεγάλη διαφορά Ελλάδας και Κύπρου στα προκριματικά!

Ο Γιάννης Σταυρόπουλος γράφει για την… απλή μέθοδο της Κύπρου που βάζει τα γυαλιά στην Ελλάδα απ’ το ξεκίνημα των προκριματικών.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε «εύκολες» κληρώσεις. Χαλαρότητα, κινήσεις τσάτρα-πάτρα, ομάδες που «μοντάρονταν» πάνω στα ματς που κρίνουν την πορεία τους στην Ευρώπη και σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά τους. Το αποτέλεσμα γνωστό… Κατρακύλα στο UEFA Ranking και κάθε καλοκαίρι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τον καθέναν μεμονωμένα και για την Ελλάδα συνολικά.

Πάμε να δούμε πώς ανοίξαμε μια χρονιά που βάσει της μετάφρασης που έκαναν οι ομάδες που μπήκαν πρώτες στη μάχη χαρακτήρισαν τις κληρώσεις «ύπουλες» ή και «δύσκολες». Μία νίκη για τον Παναθηναϊκό. Μπορεί στα… χαρτιά να έδειχνε ανώτερος, αλλά έπρεπε να το αποδείξει. Το έκανε και ξεκινήσαμε με μία νίκη.

Η χαρά κόπηκε απότομα. Στη διαδρομή από το Αραράτ της Αρμενίας μέχρι και την Τούμπα απεικονίστηκε η λάθος προσέγγιση των ομάδων μας που δεν λέει να αλλάξει.

Ο Άρης, που έχει μπει σε μία διαδικασία ολικού λίφτινγκ, βρέθηκε απέναντι σε έναν κάκιστο αντίπαλο, έδωσε ένα κάρο δικαιώματα και το τελικό 1-1 αφήνει ανοιχτή τη ρεβάνς. Με τους «κίτρινους» ακόμη να ψάχνονται στο γήπεδο, με την πλειοψηφία των μεταγραφών να δείχνει ακόμη εκτός κλίματος και μακριά από τα στοιχειώδη επίπεδα φυσικής κατάστασης, η Αραράτ έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει.

Ο ΠΑΟΚ είχε σχεδόν ένα χρόνο να βρει τον αντικαταστάτη του Κούρτιτς. Από τον Απρίλιο είναι ξεκάθαρο πως έχει πάρει απόφαση πως θα χωρίσει με τον Ολιβέιρα και θα βγει στην αγορά για φορ. Θα ψάξει να βρει επίσης την προσωπικότητα που του λείπει, βάσει και των λεγομένων του ίδιου του του προπονητή. Τι από τα παραπάνω έγινε; Τίποτα! Ακόμη ψάχνει τον «κινητήριο μοχλό» της ομάδας. Ο φορ ήρθε πριν μια βδομάδα και δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει περισσότερο από 20 λεπτά. Την προσωπικότητα στο ρόστερ την αναζητάει ο Λουτσέσκου μαζί με τους συνεργάτες του καθώς πλέον δεν υπάρχει τεχνικός διευθυντής!

Ενόψει των επαναληπτικών μόνο ο Παναθηναϊκός έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Kι αυτό επειδή φέρθηκε με λογική απέναντι στο ποδόσφαιρο. Διατήρησε τον κορμό του, στηρίχτηκε σε αυτόν και σε μια ομάδα που λειτουργεί με αυτοματισμούς πρόσθεσε σε καλό τάιμινγκ τις μονάδες που χρειαζόταν για να έχει το δικαίωμα να ελπίζει σε αναβάθμιση. Στην ίδια ακριβώς λογική προετοιμάζεται και η ΑΕΚ. Ακόμη και ο Μαρτίνεθ, που είχε πολύ πιο δύσκολο έργο μέσα σε ένα ρόστερ αχανές και με πολύ λιγότερο χρόνο δείχνει να καταλήγει πρώτα σε έναν κορμό μέχρι να προστεθούν στο παζλ τα κομμάτια που ζήτησε για το πρότζεκτ του στον Ολυμπιακό. ΛΟΓΙΚΗ.

Μην πάμε στους Σουηδούς και στους Νορβηγούς, που έχουν ήδη ματς στο πρωτάθλημα -λένε- και είναι λογικό να είναι πιο «ζεστοί» το καλοκαίρι. Δείτε την Κύπρο! Το πρωτάθλημά της ξεκινάει ακριβώς όποτε και το δικό μας.

Οι τέσσερις κυπριακές ομάδες έχουν μικρότερο μπάτζετ συνολικά από τις δικές μας και την πρώτη εβδομάδα των ευρωπαϊκών τους τεστ έκαναν το 4/4 με νίκες κόντρα σε Μπάτε Μπορίσοφ, Καμπάλα, Βοϊβοντίνα και Τορμπέντο Μπελάζ. Έτσι με το απόλυτο πήραν 1.000 βαθμούς, ενώ εμείς 400 χάρη στη νίκη του Παναθηναϊκού και το «Χ» του ΠΑΟΚ. Η προετοιμασία όλων ενόψει Ευρώπης αν δεν ξεκίνησε πριν λήξει η περσινή σεζόν, ξεκίνησε τουλάχιστον με τη λήξη της. Με τις ομάδες να δουλεύουν με ξεκάθαρα στόχευση να είναι έτοιμες στα επίσημα ματς και να μην παίζουν τις τύχες τους στα… ζάρια. Πλέον άλλωστε είναι τόσο σκληρά τα πράγματα στο ranking, όπου η Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχτεί στην πορεία του ενός για να σηκώσει κεφάλι αλλά τους χρειάζεται όλους. Το περσινό, τρομερά ανταγωνιστικό, πρωτάθλημα δημιουργούσε όλες τις προϋποθέσεις για να μπούμε με άλλη προσέγγιση στο ευρωπαϊκό καλοκαίρι. Το ξεκίνημα δυστυχώς και φέτος δεν δείχνει καθόλου ενθαρρυντικό…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x